Az állatok és háziasítás története

 Az állatok mindig is az ember barátai voltak. Erről számos feljegyzés található most már videó formájában is, ahol emberek nagyvadak – akár ragadozók legjobb barátai – és mély érzelmi kapcsolatot ápolnak egymással. A domesztikálás vagy magyarul a háziasítás folyamata megközelítő adatok szerint 11000 éve kezdődött és több meghatározó ok vezérelte. Elsődlegesen, mint táplálék (hús, tej, […]

Húsfogyasztás 1.rész

Húsfogyasztás A húsfogyasztás kérdésköre az elmúlt 10-15 évben vált kiemelkedő témakörré. Ennek egyrészről van egy etikai és ezzel párhuzamban egy, az egészséget érintő vetülete is. A 19. században indult mezőgazdasági iparosodás magával hozta a profitorientált birtokos elgondolást is. A gazda szellemet felváltotta a birtokos üzleti forma, ahol a legkisebb energiabefektetéssel elért maximumra törekednek a tulajdonosok, […]

A magyar marhahúsfogyasztás történe

Több, mint ezer évre visszamenőleg vannak írásos, képi és egyéb népművészeti feljegyzéseink arról, hogy népünk vándor és későbbi letelepedett kultúrája, gazdaságilag a szarvasmarha és a legelő állattartás köré rendeződött. Már honfoglaló harcosainknak is ismeretes volt a szárított marhahús, amit a kalandozások és a honvédelem idején bőr zsákokban hordtak magukkal porított formában. A szárított marhahúst főként leves formájában fogyasztották, de gyakori volt az apróra vágott és szárított marhús is.

Sport és táplálkozás áttekintés

  A profi sportban alig 15 éve kezdtek el komolyabban foglalkozni a megfelelő regenerációs programok kidolgozásával. Egészen odáig az az ideológia volt domináns, hogy a teljesítmény csupán az edzés mennyiségi és minőségi kérdése. Tehát az aki többet edz, megfelelő technikával jobb sportolóvá válik. Ez természetesen olyan 25 éves korig igaz is lehet, de a megfelelő […]